Groenten en fruit smaken vers het lekkerst. Als we boodschappen doen, is dat meestal voor een paar dagen. Om ervoor te zorgen dat de aankopen zo lang mogelijk vers blijven en gevoelige voedingsstoffen behouden blijven, is het belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren.
Niet elke soort groente en fruit kan op dezelfde manier worden bewaard. Temperatuur, luchtvochtigheid, licht en de juiste “buren” spelen een cruciale rol. In samenwerking met www.bewaren.eu hebben we alle feiten over het correct bewaren van groente en fruit voor u op een rijtje gezet.
Vanaf het moment dat groenten en fruit worden geoogst, gaat het bergafwaarts qua versheid. De meeste soorten doen het niet goed met de struik-, boom- of struikscheiding. Het verouderingsproces begint, water verdampt en voedingsstoffen worden afgebroken. Maar verschrompelen, verwelken en bruine vlekken kunnen vertraging oplopen als je bij het bewaren op een paar dingen let.
Zeker in de koelkast bewaren
Wie in het Noord-Europese klimaat thuis is, voelt zich ook in de koelkast meteen thuis. De simpele regel geldt: is het hier thuis? In de koelkast! Dit is bijvoorbeeld het geval voor broccoli, veldsla, venkel, komkommer, kool, rode biet, selderij en spinazie.
Doe de groenten vooraf in een afsluitbare doos of wikkel ze in een zak. Dit beschermt tegen uitdrogen.
Nooit in de koelkast bewaren
Afhankelijk van het land van herkomst zijn tropische vruchten gewend aan min of meer tropische temperaturen. Ze houden helemaal niet van kou, dus bewaar ze zeker niet in de koelkast.
Door de ongewoon lage temperaturen krijgen tropische vruchten een koudeschok in de koelkast. Dit is bijvoorbeeld te zien aan bruine vlekken op de schil van bananen. Ondanks de uiterlijke schade blijft de vrucht meestal eetbaar. Toch mag u niet onder het comfortniveau vallen.
De ideale bewaartemperatuur voor tropisch fruit zoals mango, papaya, ananas of banaan is 13°C. Trouwens: de groenten paprika, courgette en tomaat voelen zich ook het lekkerst rond de 13°C. Dit komt door hun zuidelijke wortels.
Ethyleen: de vreugde van de een, de ander zijn verdriet
Relatieproblemen zijn niet alleen voor ons mensen. Soms wordt het ook warm in de fruitmand: wie houdt van wie? Wie kan zichzelf absoluut niet ruiken? En wie ontwikkelt zich pas tot een volwassen persoonlijkheid met de juiste partner?
Ethyleen speelt een cruciale rol. Sommige groenten en fruit stoten het kleurloze, natuurlijke rijpingsgas ethyleen uit en zorgen voor veel onrust. Het versnelt het rijpingsproces van de vrucht die er dichtbij staat. Gevoelige buren worden snel overrijp en verrot. Bij ander fruit dat nog niet rijp is, kun je het effect positief benutten. Vruchten die veel ethyleen afgeven zijn appels, abrikozen, bananen, peren, nectarines en perziken. Deze vruchten kun je het beste apart bewaren, zodat ze het rijpingsproces van andere vruchten niet beïnvloeden.
Hetzelfde geldt voor de tomaat. Bij groenten is het het die grote hoeveelheden ethyleen vrijgeeft. Het moet apart worden bewaard en niet in de koelkast worden bewaard.
Het is goed om in het donker te bewaren
Sommige mensen gaan niet alleen naar de kelder om te lachen. Hij bewaart er ook groenten en fruit, die houdt van het donker en houdt van koel. Over het algemeen moet u zonnige plaatsen vermijden om uw verse voedsel te bewaren.
Maar waar een lichtbeschutte plek voor sommigen voldoende is, wil de aardappel het bijvoorbeeld pikdonker en niet kouder dan 5°C. Witlof heeft ook duisternis en kou nodig. In het groentevak van de koelkast voelt hij zich echter net zo prettig als in de donkere kelder. Als je na de appeloogst niet weet wat je met het verzamelde werk moet doen: de kelder in! Op een koele, donkere plaats bewaard, zijn ze enkele maanden houdbaar. Maar let op: Appels geven grote hoeveelheden van het rijpingsgas ethyleen af. Zet ze niet naast de aardappelen of andere groenten.