Geplaatst op

Een dagje Alkmaar

Alkmaar

Voor een leuke stedentrip hoef je niet ver te reizen. Alkmaar is daar het perfecte voorbeeld van. Je hebt vast wel eens gehoord dat deze stad in de Nederlandse provincie Noord-Holland een beroemde kaasmarkt heeft. Maar wist je ook dat Alkmaar verborgen hofjes, gezellige cafés en vele andere bezienswaardigheden heeft?

De binnenplaatsen van Alkmaar

Haarlem staat bekend om zijn hofjes, maar Alkmaar heeft ook zeker mooie hofjes. De hofjes van Alkmaar worden ook wel Provençaalse huisjes genoemd, omdat hier vroeger oude dames en heren woonden die preuven kregen. Vroeger waren er zestien hofjes in Alkmaar, nu zijn dat er zes. Omdat ze bewoond zijn, kun je ze niet altijd allemaal bezoeken, maar er zijn mogelijkheden! Zo kunt u dagelijks het ‘Hofje van Splinter’ en het ‘Wildemanshofje’ bezoeken. Op de binnenplaats van Sonoy zijn kleine boetiekjes en een geweldig zonnig terras. En tijdens de Open Monumentendag (12 september 2020) kun je ook een aantal andere Hofjes in Alkmaar bezoeken.

Kanalen en water

Dat er prachtige grachten zijn in Utrecht en Amsterdam wisten we natuurlijk al. Alkmaar heeft ze ook, maar veel rustiger. Hier kunt u een wandeling maken langs de grachten of een boottocht maken om te genieten van de prachtige gevels.

Koffie, cake en meubels bij Sencha

Er zijn zoveel gezellige cafés en restaurants in Alkmaar dat we bijna niet wisten waar we moesten stoppen voor een pauze. Via Instagram kreeg ik de tip om te genieten van koffie en taart bij Sencha. En dat kan ik je alleen maar aanraden als je een dagje in Alkmaar bent. Bij Sencha wordt allerlei lekkers gebakken, waarvan een deel ook glutenvrij of vegan. Ben jij een echte zoetekauw? De rotsweg hier is super lekker en goed gevuld met marshmallows, noten en koekjes. Goed om te weten: Deze lunchstore geeft de voorkeur aan lokale en eerlijke producten. En wie van design houdt, komt hier ook aan zijn trekken, want Sencha is ook een meubelzaak.

De kleine winkels in Alkmaar

“Alkmaar is een goede stad om te winkelen”, had ik vaak gehoord. Nu is winkelen niet echt mijn ding, maar een paar kleine winkels in deze stad hebben me ertoe aangezet om het uit te proberen. Vooral in de Koorstraat, waar Sencha is gevestigd, en in andere zijstraten vind je winkels die anders zijn dan andere. Alkmaarse kaasmarkt: cliché, maar toch de moeite waard Niet echt een originele tip, maar de kaasmarkt op vrijdag is zeker de moeite waard. Een beetje sceptisch (want: niet echt een insidertip) begaven we ons naar de kaasmarkt. We waren echter zo gefascineerd door de dames en heren die rondliepen met enorme kazen om te wegen dat we er bijna een uur waren. En dus kan ik nu zeggen: de kaasmarkt hoort gewoon bij een bezoek aan Alkmaar!

De historische gebouwen in het centrum

Alkmaar is gemakkelijk te voet te ontdekken. Dit geeft je de geweldige kans om alle mooie hoekjes te ontdekken. Het is de moeite waard, want de Nederlandse stad staat vol met historische gebouwen. Zo vind je in de Achterstraat het Kaaspakhuis Henneman, een indrukwekkend gebouw waar kaas wordt bewaard.

Tip: een kaart met veel bezienswaardigheden in Alkmaar vind je hier.

Meer tips voor een korte vakantie

Kent u de regio Zuidoost Friesland al? Als je graag buiten bent, dan is dit deel van de noordelijke provincie Friesland de perfecte bestemming voor jou.
Ga je liever wandelen? Midden in Nederland ligt het natuurgebied Soester Duinen, waar je je bijna in de woestijn waant. Het meest opvallend!
Of wat dacht u van een micro-avontuur in Groningen? Buiten slapen onder de sterrenhemel, wadlopen en een safaritocht: het kan in Groningen!
Een tip om een dagje uit wat goedkoper te maken is het aanschaffen van de kortingskaart van nappas.nl. Een kortingskaart voor goedkope uitjes op diverse plekken in Nederland.